top of page

Jak poznám, že s mým dýcháním je něco v nepořádku?

Většina lidí zjistí, že špatně dýchá, až když je potká nějaký vážnější zdravotní problém. Stejně tomu bylo i u mě. První (a poslední) astmatický záchvat jsem měl v době, kdy jsem netušil, že mám lehké astma. Můj životní styl celoživotního sportovce si totiž můj rozum nedokázal spojit s možností, že bych mohl být astmatik. Takže jsem si noční chrápání, občasnou rýmu po ránu a následnou denní únavu vysvětloval tak, že to prostě ke mně patří a nemůžu s tím nic dělat. Ano, nevěděl jsem, co s tím mohu dělat. Do určitého věku tuto zátěž moje tělo víceméně zvládalo. Nevím, jestli zlom nastal díky mému věku (je mi 52) nebo Covidu, který jsem asi někdy prodělal, ale nikdy jsem nebyl na Covid pozitivně testován ani léčen. Oči mi otevřela knížka „Dech“ od Jamese Nestora, která mi jako první dala naději, že bych s chrápáním a rýmečkami, které, jak všichni víme, jsou pro muže skoro smrtelné :-) a astmatem mohl sám něco udělat. Pozitivní je, že přináším zprávu, že to jde. Nejdřív jsem si však musel přiznat, že dýchám fakt blbě. Ujedu bez problémů 150 km na kole nebo uběhnu půlmaraton, ale i tak dýchám blbě. I když se teď věnuji učení dechových cvičení mých klientů, tak jsem pořád sám pro sebe pacientem č.1.


Ale abych se vrátil k původní otázce. Lze nějak snadno poznat, jak na tom s dýcháním jsem ještě předtím, než mě skolí nějaká nemoc? A věřte mi nebo ne, většina nemocí s dechem do určité míry souvisí. Symptomy, které nejčastěji poukazují na nefunkčního dýchání se sami nabízejí:


1/Chrápání (o chrápání napíšu víc v některém z dalších článků)

2/Často ucpaný nos, rýma

3/Dušnost, kašel

4/Časté zahlenění dýchacích cest

5/Časté zívání

6/Únava, nesoustředěnost

7/Nadměrné zadýchávání se při fyzické aktivitě


Mohu mít všechny symptomy nebo jen některé. Já jsem kromě č.3 a 7 měl všechny. Zhodnotit sám sebe v těchto symptomech je první krok. Pokud zjistíte, že máte v některém z bodů problém a máte motivaci to řešit, tak druhým krokem je změření si vaší kontrolní pauzy. Co to kontrolní pauza je a jak se měří podrobně popisuji zde. Pokud je vaše kontrolní pauza pod 15 sekund, tak bych hodně zpozorněl. Pověnováním se svému dechu můžete opravdu výrazně zlepšit vaše zdraví. Pokud se pohybujete okolo 20 sekund, tak sice dýcháte pořád nefunkčně, ale neznamená to, že musíte trpět permanentními zdravotními problémy. Spíše jste k nim náchylní. Pravidlem je, že kontrolní pauza nad 30 sekund, již dává základ pro funkční dýchání.


Ať se do vlastní diagnózy pustíte nebo ne, přeji vám hodně zdraví, síly a spokojenosti v Novém roce.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mám spánkovou apnoe?

V předchozím článku jsem nedoporučoval noční přelepení úst páskou lidem se spánkovou apnoe. Ne všichni lidé trpící spánkovou apnoe to...

Comments


bottom of page