top of page

Lepení úst páskou na noc - proč, čím, bezpečnost?

Aktualizováno: 13. 1.

Svět se zbláznil. Někteří lidé si přelepují na noc pusu páskou, aby se v noci naučili dýchat nosem a nechrápali. Jiní říkají, že to je nebezpečné. Ještě před pár lety bych si asi taky poklepal prstem na čelo, kdybych o nočním páskování slyšel - mám přes noc občas ucpaný nos, tak se přece nechci v noci zabít udušením.


Nevím, kdo s tím přišel jako první, ale poté, co jsem se dozvěděl víc o mechanizmu ucpaného nosu, vzniku hlenu, následcích noční hyperventilace mi přijde zajištění nočního dýchání nosem pomocí jednoduchého přelepení úst páskou prostě geniální.


Lepení úst na noc je jedna z důležitých věcí, kterým je dobré se věnovat, pokud chcete v noci obnovit návyk dýchání nosem a přestat chrápat pusou. Chrápat se dá i nosem, ale vaše tělo si přes noc odpočine úplně jinak, když mu nedovolíte hyperventilovat (dýchat nadměrné množství vzduchu) ústy. Pokud chcete s vaším chrápáním něco udělat, tak se tomu věnuji v dřívějším článku.


Dýchání ústy přes noc je návyk, který sám sebe podporuje. Čím víc totiž dýchám v noci ústy, tím víc mám ucpaný nos, podporuji tvorbu hlenu v dýchacích cestách a tím víc musím dýchat ústy. Jedna z důležitých funkcí nosu (tedy pokud jím dýchám) je tvorba oxidu dusnatého (NO). NO dezinfikuje vdechovaný vzduch a otevírá dýchací cesty v plících a zvyšuje distribuci kyslíku z plic do krve. Koncentrace NO, který je tvořen v nosní dutině je 100x vyšší než NO vyprodukovaný v plících. Když tedy dýchám ústy, tak vdechuji vzduch, který není filtrovaný, zvlhčený, ohřátý s vyšším množstvím virů a patogenů než při dýchání nosem. Tělo na to musí reagovat tvorbou hlenu, kterým se snaží aspoň částečně vdechovaný vzduch čistit.


Návyk dýchání pusou v noci je také následkem našeho nefunkčního nadměrného dýchání (hyperventilace) přes den (nosem nebo ústy). Přelepení úst na noc je tedy jen částečné řešení problému, ale velice účinné. K tomu, abychom se nutkání k nočnímu dýchání ústy zbavili úplně, vede o něco delší cesta učení našeho těla (a většinou i mysli) pomoci dechových cvičení, aby nemělo potřebu hyperventilovat. O tom ale někdy příště.



Jak to je s bezpečností nočního přelepení úst?

Zatím jsem neslyšel o žádném případu úmrtí v důsledku přelepení úst a lidí, kteří toto praktikují každou noc, jsou již miliony. Bezpečnost bych ale nerad zlehčoval. Obecně se řídím pravidlem, že kompletní přelepení úst nedoporučuji lidem se spánkovou apnoe, kontrolní pauzou pod 15 sekund (co to je kontrolní pauza se dozvíte zde), dětem. V těchto případech je bezpečná MYOTAPE, která se nelepí přes ústa, ale kolem úst. Páska by se také neměla používat, pokud je nám večer špatně od žaludku a hrozí zvracení, po požití alkoholu, léků na spaní nebo silných antidepresiv apod. Párkrát jsem šel spát s páskou, když jsem měl skoro ucpaný nos díky rýmě a i když bylo dýchání nosem z počátku obtížnější, tak se mi za chvíli nos uvolnil a mohl jsem klidně spát celou noc. Víc jsem sice chrápal nosem, ale znovu musím opakovat, že ranní energie po noci prospané s dýcháním nosem se nedá srovnat s energií po noci prodýchané ústy. Nejlepší je si přelepení úst vyzkoušet nejprve na pár hodin přes den a teprve pak pásku použít na noc.


Jakou pásku vybrat?

Každému asi bude vyhovovat jiná páska. Já jsem nakonec skončil u klasické tejpovací pásky od Dr. Maxe, protože skvěle lepí i přes několikadenní vousy, nezanechává zbytky lepidla a nemám po ní žádné reakce na pleti. Dobrá je také 3M Micropore, což je chirurgická páska, snadno se trhá a odlepuje z obličeje. Pro děti i dospělé, kteří nesnesou kompletně přelepená ústa nebo se spánkovou apnoe je ideální MYOTAPE. Je to speciální páska, která se lepí kolem úst a prodává se v několika velikostech. Tím, že je pružná, přitahuje rty k sobě, a tak neustále mozku připomíná, že ústa nejsou na dýchání. Současně ale dovoluje lehké pootevření úst, takže je možné i něco říci.


Tejpovací páska Chyrurgická páska MYOTAPE


Jak dlouho si budu muset přelepovat na noc ústa než se naučím dýchat nosem?

Toto je opravdu individuální záležitost. Závisí to také na tom, jakou jste měli výchozí kontrolní pauzu a jak intenzivně jste cvičili dechová cvičení. Někomu stačí 3 měsíce a někdo i po roce bude bez pásky stále dýchat pusou a chrápat. Můžete nějakou pásku vyzkoušet a udělat si vlastní názor. Jsem zvědavý na vaše zkušenosti.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mám spánkovou apnoe?

V předchozím článku jsem nedoporučoval noční přelepení úst páskou lidem se spánkovou apnoe. Ne všichni lidé trpící spánkovou apnoe to...

Comments


bottom of page