top of page

Mám spánkovou apnoe?

V předchozím článku jsem nedoporučoval noční přelepení úst páskou lidem se spánkovou apnoe. Ne všichni lidé trpící spánkovou apnoe to však o sobě vědí. Jak to tedy zjistit?


Nejdřív ještě pár slov k tomu, co spánková apnoe znamená. Je to poměrně vážná porucha spánku, při které člověk v podstatě přestává dýchat, což zvýší tlak v dýchacích cestách, následuje tzv. mikroprobuzení a dech se následně obnoví. Probuzení je obvykle tak krátké, že si ho nepamatujete. Běžné přerušení dechu je na 10 - 30 sekund. Tento proces se může za hodinu zopakovat více než stokrát. Toto je popis tzv. obstrukční spánkové apnoe (centrální nebo smíšená spánková apnou není tak běžná, tak se jí zde nevěnuji). Příčinou je, že se měkké tkáně horních cest dýchacích podtlakem, způsobeným intenzivním nádechem, zúží nebo uzavřou. Jako byste na vysavač připojili měkkou hadici, která se podtlakem zbortí a nedovolí dále vzduchu proudit.


Dlouhodobě neřešené chrápání, které má tendenci se s věkem zhoršovat, se často vyvine ve spánkovou apnoe.




Pokud máte tyto příznaky, tak by stálo za zvážení věnovat možnosti, že máte spánkovou apnoe, více pozornosti:


  • Hlasité chrápání

  • Přerušované dýchání ve spánku pozorované jinou osobou

  • Náhlé probouzení doprovázené dušností 

  • Probouzení doprovázené suchými ústy a bolestí v krku

  • Ranní bolesti hlavy

  • Časté probouzení

  • Velká ospalost během dne

  • Problémy s pozorností, stres


Spánková apnoe se dá pomoci dechových cvičení velice zlepšit nebo úplně odstranit. Další možností je používat v noci CPAP přístroj, který dýchá za vás a zamezí tak, negativnímu tlaku vzduchu v dýchacích cestách. Je ale nepohodlný a nijak vás nenutí k jakékoliv změně vašeho nefunkčního dýchání. Ikdyž trpíte pouze některými z příznaků výše, tak je docela zřejmé, že váš dechový vzorec není funkční ať už spánkovou apnoe potvrdíte či nikoliv.


Nejlépe vám spánovou apnoe potvrdí/vyvrátí ve spánkové laboratoři, kde se jednu noc vyspíte. Další možností je použití aplikace na telefonu, která monitoruje spánek (já používám SnoreLab). S trochou zkušeností lze ve vzorcích nahrávek vašeho chrápání rozpoznat spánkovou apnoe.


Pokud byste se při léčbě vydali cestou dechových cvičení, tak navýšení vaší kontrolní pauzy a zlepšení bráničního dýchání povede ke snížení noční hyperventilace (intenzivnímu dýchání), čímž také snížíte/odstraníte vaše chrápání nebo spánkovou apnoe.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page